Hij moet een baas hebben die strak de leiding in handen houdt en heel consequent is. Voor een ervaren hondenbezitter hoeft dit geen probleem te zijn, maar hij is voor een beginner echter minder geschikt.
Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Akita
Uiterlijk
Grootte: voor de reuen is dit 67 cm. en voor de teven 61 cm., een afwijking van 3 cm naar boven of beneden wordt getolereerd.
Gewicht: voor de reuen is dit tss. de 35 à 45 kg. Voor de teven is dit tss. de 25 à 35 kg.
Kleur: De Akita bestaat in verschillende toegestane kleuren : rood, sesam, brindle en wit. Al deze kleuren moeten “Urajiro” bezitten, dit wil zeggen dat zij witachtig haar aan de snuit, onder de snuit, de wangen, aan de keel, aan de borst en buik, aan bovenzijde van de staart en aan de binnenkant van de ledematen moeten bezitten.
Bijzondere kenmerken: kortharig, schuin naar voor staande oren en krulstaart.
Opmerking : De Japanse Akita mag geen zwarte snuit hebben.
Aard
In deze tijd ziet men hem als een waardig, voor de eigen mensen een vriendelijke kameraad. Toch moet de toekomstige eigenaar van een Akita zich goed realiseren wat de achtergrond is van het ras.
De Akita is meestal lief, vriendelijk, verdraagzaam en verstandig als het zijn mensen betreft. Tegen vreemden zal hij eerder wat terughoudend zijn, waarbij hij hen nauwlettend in de gaten zal houden.
Hij is zeker niet van het snel blaffende en happende type. Hij waakt en handelt bedachtzaam. Heel anders kan het zijn bij de konfrontatie met andere honden, met name die van hetzelfde geslacht. Het is dus het best dat men in een kennel koppels vormt
De Akita heeft een groot uithoudingsvermogen. Zijn bewegingsbehoefte is bovengemiddeld. Driemaal daags een ommetje is beslist niet toereikend om deze hond in een goede conditie te houden. Trek er dan ook regelmatig met de hond op uit.
Akita’s lenen zich niet voor balspelletjes en zijn in doorsnee niet dol op apporteerspelletjes en dergelijke. In huis zijn Akita’s in doorsnee rustig.